Γράψε την ομάδα σου στο Back In The Game τώρα!

Γράψου τώρα για την σεζόν 2022-2023!
Γράψου τώρα για την σεζόν 2022-2023!
Κύπελλο - Ζευγάρια ημιτελικών
Κύπελλο - Ζευγάρια ημιτελικών
Κλήρωση Κυπέλλου (ημιτελικά)
Κλήρωση Κυπέλλου (ημιτελικά)
Καλοκαιρινό τουρνουά BIG
Καλοκαιρινό τουρνουά BIG
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΓΗΠΕΔΑ για φιλικούς αγώνες
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΓΗΠΕΔΑ για φιλικούς αγώνες
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΓΗΠΕΔΑ για φιλικούς αγώνες
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΓΗΠΕΔΑ για φιλικούς αγώνες
Κανονισμός Back In the Game

Η διοργάνωση Back in The Game, προκηρύσσει για την Αγωνιστική Περίοδο 2022 - 2023 πρωτάθλημα και κύπελλο μπάσκετ, ομάδων παλαιμάχων και αδεσμεύτων παικτών, με την επωνυμία «ΑΝΕΞAΡΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ: BACK IN THE GAME» (Εν συντομία ΑΠΕΚ – BIG ή BIG).

Η έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2022 ενώ η λήξη της τελικής φάσης των play-off θα γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαϊου 2023.

2.1 Κανονισμοί

Ισχύουν όλοι οι πιο πρόσφατοι κανονισμοί και διατάξεις του μπάσκετ που ισχύουν στην FIBA και που αφορούν σε χρόνους, διαστάσεις και ορισμούς (βλ. τον παρακάτω σύνδεσμο σχετικά με τον βασικό κανονισμό καθώς και με τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις). Επίσης, επιπροσθέτως, υπάρχει ειδικός πειθαρχικός κανονισμός που περιγράφεται σε ξεχωριστή ενότητα παρακάτω (βλ Κανονισμός 8).

Τρέχων Κανονισμός Καλαθοσφαίρισης FIBA

3.1 Όροι έγκυρης συμμετοχής παίκτη στο BIG

Δικαίωμα συμμετοχής στο BIG έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών (γεν. 2005 και προγενέστερα) οι οποίοι δεν αγωνίζονται, ή έχουν αγωνιστεί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2022-2023), σε κάποιο από τα επίσημα πρωταθλήματα και τουρνουά της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ καθώς και των κατά τόπους ΕΣΚ, ανεξαρτήτως κατηγορίας, και διαθέτουν πιστοποίηση αθλητικής ικανότητας σύμφωνα με την παράγραφο 3.2 αυτού του κανονισμού. Κάθε άλλος αθλητής θεωρείται αντικανονικός και δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σαν παίκτης στiς ομάδες του BIG. 

 

3.2 Πιστοποίηση Αθλητικής Ικανότητας.

Κάθε αθλητής του BIG πρέπει να είναι ιατρικά πιστοποιημένος πως μπορεί να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Η πιστοποίηση κάθε αθλητή γίνεται με υπογραφή και σφραγίδα Ιατρού Καρδιολόγου ή Ειδικού παθολόγου σε ειδικό έγγραφο που να δηλώνει ρητά πως ο εν λόγω αθλητής πιστοποιείται πως μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες καλαθοσφαίρισης. Η διοργάνωση μπορεί, για την διευκόλυνση των ομάδων, να μεριμνήσει για την διοργάνωση ομαδικής ιατρικής εξέτασης και πιστοποίησης. Αθλητής που δεν έχει λάβει ιατρική πιστοποίηση για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δεν μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες της διοργάνωσης.

 

3.3 Ανενεργός Παίκτης

3.3.1 Κάθε αθλητής που στο τέλος του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου έχει συμμετάσχει σε λιγότερους από τους μισούς αγώνες της ομάδας του καθίσταται ανενεργός και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της ομάδας αυτής στην επόμενη φάση της διοργάνωσης του Πρωταθλήματος ή του Κυπέλλου (Play Off, Final 4, σειρές αγώνων κτλ.). Ενεργός καθίσταται ξανά, αν δηλωθεί από την ομάδα του, την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Παίκτης που μεταγράφεται από μια ομάδα του BIG σε μια άλλη, ανεξαρτήτως κατηγορίας των δυο ομάδων, εντάσσεται στη νέα του ομάδα διατηρώντας τον αριθμό των συμμετοχών που είχε μέχρι τη στιγμή της μεταγραφής του.

3.3.2 Οι περίοδοι προσθηκών-μεταγραφών για την Αγωνιστική Περίοδο 2022-2023 και τα όρια προσθηκών-μεταγραφών είναι οι εξής:

Περίοδος Α: Στο τέλος της προκριματικής φάσης. Όριο: 2 παίκτες
Περίοδος Β: Στο τέλος της Ά Φάσης της Κανονικής Περιόδου. Όριο: 2 παίκτες

3.3.3 Αθλητές που εντάσσονται σε μια ομάδα κατά την Περίοδο Α και δεν προέρχονται από μεταγραφή μεταξύ ομάδων του BIG καθίστανται ανενεργοί αν έχουν συμμετάσχει σε λιγότερους από τους μισούς αγώνες της ομάδας τους μέχρι το τέλος του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου. 

3.3.4 Αθλητές που εντάσσονται σε μια ομάδα κατά την Περίοδο Β και δεν προέρχονται από μεταγραφή μεταξύ ομάδων του BIG καθίστανται ανενεργοί αν έχουν συμμετάσχει σε λιγότερους από τέσσερις (4) αγώνες της ομάδας τους μέχρι το τέλος του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου. 

4.1 Δικαίωμα συμμετοχής ομάδας

Δικαίωμα συμμετοχής στο BIG έχουν ομάδες αθλητών και αθλητριών που εμπίπτουν στον Κανονισμό 3 ενώ ειδικότερα ισχύουν οι παρακάτω όροι:

 

4.2 Φίλαθλο Πνέυμα

Κάθε ομάδα του BIG πρέπει να διέπεται από φίλαθλο πνεύμα. Το BIG είναι ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ψυχαγωγικής φύσης στο οποίο το επίκεντρο είναι ο φίλος του μπάσκετ που δεν διαθέτει αρκετό χρόνο για να συμμετέχει σε κάποιο από τα επίσημα πρωταθλήματα αλλά θέλει να συνεχίσει να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι, μαζί με την παρέα του, σε ένα οργανωμένο περιβάλλον. Βασική φιλοσοφία του BIG είναι η απόλαυση του μπάσκετ, η εκτόνωση από το στρες της καθημερινότητας και η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μέσα από την άθληση καθώς και η δημιουργία δεσμών φιλίας μέσα από το παιχνίδι. Αν και ενθαρρύνεται η ευγενής άμιλλα μεταξύ των παικτών και των ομάδων η διοργάνωση δεν θεωρεί τον πρωταθλητισμό ως αυτοσκοπό της συμμετοχής. Το πάθος και η θέληση για νίκη είναι αποδεκτά μέσα στα πλαίσια ενός αγώνα αρκεί αυτά να εκφράζονται με φίλαθλο τρόπο που δεν προσβάλλει, δεν προκαλεί εντάσεις και δεν γίνεται βίαια.  

 

4.3 Αριθμός παικτών

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει τουλάχιστον 10 παίκτες.

 

4.4 Εμφανίσεις-Χρώματα

Κάθε ομάδα πρέπει να έχει δύο ομοιόμορφα και αριθμημένα σετ εμφάνισης μπάσκετ (Σκούρο και Ανοικτό χρώμα) ή ένα σετ αριθμημένης και ομοιόμορφης εμφάνισης διπλής όψης. Η ποιότητα, το σχέδιο, τα χρώματα και η αρίθμηση των εμφανίσεων πρέπει να είναι ομοιόμορφη για κάθε αθλητή και να ακολουθεί το πρότυπο της FIBA (ελεύθερη αρίθμηση εμφανίσεων από 0-99). Η φανέλα πρέπει να φέρει αρίθμηση και μπρος και πίσω. Κάθε ομάδα μπορεί στην εμφάνισή της να φέρει το σήμα της, το λογότυπο του χορηγού της, εάν υπάρχει, καθώς και το όνομα του κάθε αθλητή. Επίσης κάθε ομάδα δύναται να φέρει το λογότυπο της διοργάνωσης. Το τύπωμα του λογότυπου της διοργάνωσης γίνεται από την ίδια τη διοργάνωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η νικήτρια ομάδα της διοργάνωσης BIG πρέπει την αγωνιστική περίοδο που έπεται της νίκης της να φέρει υποχρεωτικά στην εμφάνισή της το σήμα της διοργάνωσης. 

 

4.5 Διαδικασία εγγραφής

Η εγγραφή των αθλητών μιας ομάδας γίνεται από τον αρχηγό της με την εξής διαδικασία:

 • Είσοδος στην ενότητα: «Εγγραφή».
 • Συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων ανά παίκτη σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται.
 • Καταχώρηση ηλεκτρονικής φωτογραφίας ανά παίκτη (λήψη φωτογραφίας από το στήθος και πάνω με λευκό φόντο)
 • Καταχώρηση λογότυπου ομάδας

 

4.6 Μεταβολές στο δυναμικό μιας ομάδας

Για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 οι μεταβολές του δυναμικού των ομάδων θα γίνουν ως εξής: 

Περίοδος Α: Στο τέλος της προκριματικής φάσης. Όριο: 2 παίκτες
Περίοδος Β: Στο τέλος της Ά Φάσης της Κανονικής Περιόδου. Όριο: 2 παίκτες

Για τη συμμετοχή των νέων παικτών θα τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί συμμετοχής που αφορούν σε εμφάνιση (σταθερός αριθμός φανέλας, και μη δηλωμένος σε άλλο παίκτη, ομοιομορφία εμφάνισης νέου παίκτη με τις υπόλοιπες εμφανίσεις), σε δικαίωμα συμμετοχής (δεν επιτρέπονται ενεργοί παίκτες της περιόδου 2022-2023) και αθλητική ικανότητα (ιατρική εξέταση και σφράγιση του δελτίου συμμετοχής). Δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε παίκτη που δεν πληροί όλους τους παραπάνω όρους συμμετοχής.

Για την έκδοση δελτίου συμμετοχής απαιτείται η αποστολή των στοιχείων του παίκτη (αριθμός φανέλας - ονοματεπώνυμο - ύψος - ημερομηνία γέννησης - αριθμός ταυτότητας - έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου) στη διεύθυνση: contact@backinthegame.gr. Δεν θα γίνονται δεκτοί άλλοι τρόποι εγγραφής παίκτη.

Εκτός των χρονικών ορίων που ανακοινώθηκαν παραπάνω δεν θα επιτραπεί καμία άλλη μεταβολή στο δυναμικό των ομάδων.

Σημείωση: Σε περίπτωση αποδεδειγμένων εξαιρετικών συνθηκών (πχ. Μια ομάδα να έχει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τραυματισμών ή τραυματισμών σε μία και μόνο αγωνιστική θέση) η διοργάνωση μπορεί, κατ’ εξαίρεση και κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση ενός παίκτη στο δυναμικό μιας ομάδας έξω από τα χρονικά και ποσοτικά πλαίσια της παραγράφου αυτής.

5.1 Ημέρες διεξαγωγής αγώνων

Οι αγώνες του BIG θα γίνονται σε μη εργάσιμες ημέρες ή/και ώρες. Δεν διεξάγονται κανονικοί αγώνες του BIG σε εθνικές αργίες και εορτές. 

5.2 Κατάρτιση αγωνιστικού προγράμματος

Η διοργάνωση του ΒΙG θα επικοινωνήσει και θα συνεργαστεί με όλες τις ομάδες για την κατάρτιση του αγωνιστικού τους προγράμματος. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να φτιαχτεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τις ειδικές επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις όλων των ομάδων. Το ημερολόγιο πρόγραμμα των αγωνιστικών θα ανακοινώνεται ενιαία για όλη την αγωνιστική περίοδο και θα είναι δεσμευτικό για κάθε ομάδα μετά την τελική ανακοίνωσή του (η οποία θα είναι έγκαιρη ώστε όλοι οι αθλητές και οι ομάδες να μπορούν να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους).

5.3 Δέσμευση τήρησης του αγωνιστικού προγράμματος

Το χρονοδιάγραμμα και το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι δεσμευτικά για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα πρέπει να μεριμνά, και είναι υπεύθυνη, ώστε την προγραμματισμένη αγωνιστική μέρα και ώρα να έχει τουλάχιστον 5 παίκτες έτοιμους για να συμμετέχουν στον προγραμματισμένο αγώνα. Η συμμετοχή στη διοργάνωση επιτρέπεται μόνο στις ομάδες που αποδέχονται ανεπιφύλακτα τον όρο αυτό. 

5.4 Αναβολές Αγώνων

Σε περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών κοινωνικών υποχρεώσεων μια ομάδα αδυνατεί να παρουσιάσει τουλάχιστον 5 άτομα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα πρέπει να ενημερώσει το λιγότερο μια αγωνιστική νωρίτερα την διοργάνωση. Οι αγώνες που θα αναβληθούν για έναν τέτοιο εξαιρετικό λόγο θα αναπληρωθούν στο τέλος του γύρου στον οποίο ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα μόνο μιας αναβολής.

Σημείωση: Αναβολή σε αγώνα που γίνεται εξ αναβολής δεν μπορεί να ζητηθεί από καμία ομάδα.

5.5 Αμοιβαίες αλλαγές

Οι ομάδες μπορούν εάν θέλουν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ τους σχετικά με τη μέρα/ώρα διεξαγωγής των αγώνων τους, εντός της αγωνιστικής στην οποία βρίσκεται η διοργάνωση (βλ. παράδειγμα αμοιβαίας αλλαγής παρακάτω). 

Παράδειγμα: Για την 8η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της League, το Σάββατο 15/12 στις 21:00 παίζουν μεταξύ τους οι ομάδες Α και Β. Για την ίδια αγωνιστική, την Κυριακή 16/12 στις 17:00 παίζουν μεταξύ τους οι ομάδες Γ και Δ. Οι αρχηγοί των ομάδων Α και Β επικοινωνούν μεταξύ τους και συμφωνούν πως θέλουν να αλλάξει η μέρα και ώρα του μεταξύ τους αγώνα. Οι αρχηγοί των ομάδων Α και Β επικοινωνούν με τους αρχηγούς των ομάδων Γ και Δ και συμφωνούν να κάνουν αμοιβαία αλλαγή των ωρών και ημερών διεξαγωγής των μεταξύ τους αγώνων. Οι αρχηγοί των ομάδων επικοινωνούν με τη διοργάνωση και την ενημερώνουν για την αμοιβαία αλλαγή. Έτσι, τελικά, για την για την 8η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της League, το Σάββατο 15/12 στις 21:00 παίζουν μεταξύ τους οι ομάδες Γ και Δ ενώ για την ίδια αγωνιστική, την Κυριακή 16/12 στις 17:00 θα παίξουν μεταξύ τους οι ομάδες Α και Β.    

5.6 Ενδεικτικό χρονογιάγραμμα

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των γύρων και των τελικών του πρωταθλήματος έχει ως εξής:

 • Προκριματική φάση: Σεπτέμβριος 2022 - Νοέμβριος 2022
 • Kανονική περίοδος: Νοέμβριος 2022- Απρίλιος 2023
 • Φάση των Play Off και Final 4: Απρίλιος 2023 – Ιούνιος 2023 

 Το χρονοδιάγραμμα των γύρων και των τελικών του κυπέλλου έχει ως εξής:

 • Α’ Γύρος (Φάση των 32): Σεπτέμβριος 2022
 • Β’ Γύρος (Φάση των 16): Ιανουάριος 2023
 • Γ' Γύρος (Φάση των 8): Μάρτιος 2023
 • Τελική φάση (Final Four Κυπέλλου BIG): Απρίλιος 2023

6.1 Ανώτατος αριθμός ομάδων

Για την περίοδο 2022-2023 δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση έχουν το ανώτερο 32 ομάδες.

 

6.2 Διάρθρωση Πρωταθλήματος

Το πρωτάθλημα BIG διαρθρώνεται σε 4 κατηγορίες δυναμικότητας με τον αντίστοιχο μέγιστο αριθμό ομάδων σε κάθε μία:

Κατηγορία 1: BIG ELITE (8 ομάδες)

Κατηγορία 2: BIG LEAGUE 1 (8 ομάδες)

Κατηγορία 3: BIG LEAGUE 2 (8 ομάδες)

Κατηγορία 4: BIG LEAGUE 3 (8 ομάδες)

 

6.2 Σύστημα διεξαγωγής

Α' φάση: Προκριματικοί όμιλοι 

Οι ομάδες παίζουν σε 2 γύρους αγώνων μεταξύ τους. Ανάλογα με την κατάταξή τους στον όμιλό τους κατανέμονται σε μια από τις 4 κατηγορίες δυνμικότητας της Παραγράφου 6.2. 

Β' φάση: Κανονική περίοδος

Οι ομάδες παίζουν σε 2 γύρους αγώνων μεταξύ τους. Οι ομάδες προκρίνοναι στα Playoffs ανάλογα με τις θέσεις κατάταξής τους. 

Γ' φάση: Playoffs και Final 4

Στα playoffs περνάνε οι 8 πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας και γίνεται διασταύρωση των ομάδων ως εξής:

1-8 

2-7 

3-6 

4-5 

Τα playofs διεξάγονται ως εξής:

Γ1: Γύρος των 8 (προημιτελικά)

Προκρίνονται στην επόμενη φάση οι ομάδες που θα κάνουν 3 νίκες στη σειρά των μεταξύ τους αγώνων. Κατά τη διασταύρωσή τους οι ομάδες  μεταφέρουν το μεταξύ τους ρεκορ σύμφωνα με τα παρακάτω παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: Οι ομάδες Α και Β της League 1 κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έπαιξαν 2 φορές μεταξύ τους. Στον πρώτο αγώνα κέρδισε η ομάδα Α ενώ στο δεύτερο η ομάδα Β. Κατά τη διασταύρωση των δύο ομάδων η σειρά ξεκινάει με μεταξύ τους σκορ 1-1

Παράδειγμα 2: Οι ομάδες Γ και Δ της Elite κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έπαιξαν 2 φορές μεταξύ τους. Και στους 2 αγώνες κέρδισε η ομάδα Γ. Κατά τη διασταύρωση των δύο ομάδων η σειρά ξεκινάει με την ομάδα Γ να προηγείται στη μεταξύ τους σειρά με σκορ 2-0.

Γ2: Final 4

Προκρίνονται οι 4 ομάδες που προκύπτουν από τον Γύρο των 8. Ο νικητής του ζευγαριού 1-8 παίζει με το νικητή του ζευγαριού 4-5 και ο νικητής του ζευγαριού 2-7 παίζει με το νικητή του ζευγαριού 3-6.

7.1 Πρότυπο διεξαγωγής

Το Κύπελλο BIG θα διεξαχθεί στα πρότυπα knock out αγώνων ανάμεσα σε ζευγάρια ομάδων που θα προκύψουν από κλήρωση.

 

7.2 Συμμετοχή Ομάδων

Για την περίοδο 2020-2021 δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο BIG έχουν όλες οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα BIG.

 

7.3 Κατάταξη Ομάδων

Κυπελλούχος του BIG θα ανακηρυχθεί η ομάδα που θα νικήσει στον τελικό του Final Four του Κυπέλλου BIG.

8.1 Κατηγορίες πειθαρχικών παραπτωμάτων 

Παρακάτω ακολουθεί ο ειδικός πειθαρχικός κανόνας της διοργάνωσης ο οποίος επιβάλλεται, αυτόματα και χωρίς δικαίωμα ένστασης, από τη διοργάνωση του BIG. Ο Πειθαρχικός Κανονισμός διακρίνει 3 κατηγορίες παραπτωμάτων:

1. Αγωνιστικά Παραπτώματα
2. Διοικητικά Παραπτώματα
3. Λοιπά Παραπτώματα

8.2 Αγωνιστικά Παραπτώματα

Παρακάτω ακολουθούν παραπτώματα που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του BIG (συμπεριλαμβάνοντας το χρόνο προσέλευσης και προθέρμανσης των ομάδων καθώς και το χρόνο αποθεραπείας και αποχώρησης τους)

Παράπτωμα Π1

Απευθείας αποβολή αθλητή (Disqualified) λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού (π.χ. λόγω εξύβρισης ή συμπλοκής με αντίπαλο, διαιτητή, κριτή, θεατή ή εκπρόσωπο της διοργάνωσης, λόγω αποβολής με 2 τεχνικές ποινές ή αντιαθλητικά φάουλ).

Ποινή: Αποκλεισμός του αθλητή αυτού σε έναν από τους δύο επόμενους αγώνες της ομάδας του (αποφασίζει ο αρχηγός της ομάδας σε ποιόν).

Σημείωση: Αν το παράπτωμα συμβεί σε περίοδο Play Off ή Final 4, όπου κάθε ομάδα έχει μόνο ένα αγώνα μπροστά της, η ποινή εκτίεται χωρίς επιλογή στον επόμενο αγώνα της ομάδας.

Παράπτωμα Π2

Δεύτερη αποβολή αθλητή λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Παραπτώματος Π1.

Ποινή: Αποκλεισμός του αθλητή αυτού στους δύο αμέσως επόμενους αγώνες της ομάδας του.

Παράπτωμα Π3

Τρίτη αποβολή αθλητή λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Παραπτώματος Π1.

Ποινή: Αποβολή του αθλητή αυτού από το BIG ή ποινή αποκλεισμού του αθλητή στους 5 από τους επόμενους αγώνες της ομάδας του, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες τέλεσης του παραπτώματος.

Παράπτωμα Π4

Συμπλοκή μεταξύ ομάδων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον μεταξύ τους αγώνα.

Ποινή: Μηδενισμός και των δύο ομάδων στον συγκεκριμένο αγώνα.

 

8.4 Διοικητικά Παραπτώματα

Παρακάτω ακολουθούν παραπτώματα στα οποία μπορεί να υποπέσει μια ομάδα και τα οποία δεν σχετίζονται με την αγωνιστική συμπεριφορά. 

Παράπτωμα Π5

Μη προσέλευση ομάδας (5 παίκτες και άνω έτοιμοι να αγωνιστούν) σε αγώνα, χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι αναβολής του Κανονισμού 5.4.

Ποινή: Αφαίρεση της χρηματικής εγγύησης της ομάδας αυτής και μηδενισμός της στον συγκεκριμένο αγώνα.

Σημείωση: Για τη συνέχιση της συμμετοχής της ομάδας αυτής στη διοργάνωση απαιτείται η εκ νέου καταβολή της χρηματικής εγγύησης.

Παράπτωμα Π6

Χρησιμοποίηση αντικανονικού αθλητή σύμφωνα με τον Κανονισμό 3.1.

Ποινή: Αφαίρεση της χρηματικής εγγύησης της ομάδας αυτής και μηδενισμός της στον συγκεκριμένο αγώνα.

Σημείωση: Για τη συνέχιση της συμμετοχής της ομάδας αυτής στη διοργάνωση απαιτείται η εκ νέου καταβολή της χρηματικής εγγύησης.

Παράπτωμα Π7

Επαναλαμβανόμενη χρησιμοποίηση αντικανονικού αθλητή σύμφωνα με τον Κανονισμό 3.1.

Ποινή: Αφαίρεση της χρηματικής εγγύησης της ομάδας αυτής και αποβολή της από το πρωτάθλημα.

Παράπτωμα Π8

Ηθελημένη φθορά / καταστροφή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του γηπέδου.

Ποινή: Αφαίρεση μέρους ή όλης της χρηματικής εγγύησης για αποκατάσταση των φθορών και μια αγωνιστική αποκλεισμός του υπαίτιου/ των υπαίτιων αθλητών.

Σημείωση: Η ποινή της μιας αγωνιστικής στον υπαίτιο/στους υπαίτιους της φθοράς / καταστροφής γίνεται υποχρεωτικά στον επόμενο αγώνα της ομάδας του. 

Παράπτωμα Π9

Απώλεια-Αφαίρεση αντικειμένων αξίας του γηπέδου.

Αφαίρεση μέρους ή όλης της χρηματικής εγγύησης (ισομερώς, και από τις δύο ομάδες που αγωνίστηκαν τελευταίες πριν την απώλεια, μέχρι και το ύψος της αξίας του αντικειμένου) για την αποκατάστασή της.

Παράπτωμα Π10

Σκόπιμη Ήττα – Διακωμώδηση του αθλήματος.

Ποινή: Μηδενισμός της ομάδος στον συγκεκριμένο αγώνα.

Παράπτωμα Π11

Προσέλευση παίκτη στον αγώνα χωρίς την εμφάνιση της ομάδας.

Ποινή: Αποκλεισμός του παίκτη από το συγκεκριμένο αγώνα.

Παράπτωμα Π12

Προσέλευση ομάδας στον αγώνα χωρίς ομοιόμορφες εμφανίσεις.

Ποινή:  Αφαίρεση της χρηματικής εγγύησης της ομάδας αυτής και μηδενισμός της στον συγκεκριμένο αγώνα.

Παράπτωμα Π13

Επανειλημμένη παραβίαση του φίλαθλου πνεύματος από μια ομάδα ή παίκτες της ακόμα και αν δεν έχει τιμωρηθεί με κάποιο από τα παραπάνω άρθρα (συνεχής πρόκληση εντάσεων, διαρκής διαμαρτυρία, προκλητική συμπεριφορά προς αντιπάλους παίκτες ή τα στελέχη της διοργάνωσης κτλ)

Ποινή: Αφαίρεση της χρηματικής εγγύησης της ομάδας αυτής και αποβολή της από το πρωτάθλημα κατόπιν γνωμοδότησης από την πειθαρχική επιτροπή.

 

 8.5 Λοιπά Παραπτώματα

Παρακάτω ακολουθούν παραπτώματα που άπτονται της γενικότερης συμμετοχής ενός παίκτη ή μιας ομάδας στη διοργάνωση του BIG.

Παράπτωμα Π14

Δυσφήμιση της διοργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με κάθε άλλο τρόπο από κάποιον ενεργό παίκτη ομάδας του BIG. 

Ποινή: Αφαίρεση της χρηματικής εγγύησης της ομάδας στην οποία αγωνίζεται ο παίκτης και αποβολή του από το πρωτάθλημα κατόπιν γνωμοδότησης από την πειθαρχική επιτροπή.

Παράπτωμα Π15

Δυσφήμιση της διοργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με κάθε άλλο τρόπο από κάποιον μη ενεργό παίκτη ή οπαδό, προπονητή, συντελεστή ομάδας του BIG. 

Ποινή: Αφαίρεση της χρηματικής εγγύησης της ομάδας με την οποία σχετίζεται ο εν λόγω οπαδός/προπονητής/συντελεστής.

Σημείωση: Για τη συνέχιση της συμμετοχής της ομάδας αυτής στη διοργάνωση απαιτείται η εκ νέου καταβολή της χρηματικής εγγύησης.

Παράπτωμα Π16

Κάθε άλλη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος που δεν έχει προβλεφθεί παραπάνω.

Ποινή: Η ποινή αποφασίζεται κατά περίπτωση από τους εκπροσώπους της διοργάνωσης κατόπιν γνωμοδότησης από την πειθαρχική επιτροπή και ισχύει σε κάθε μετέπειτα επανάληψη του παραπτώματος αυτού από οποιονδήποτε παίκτη ή οποιαδήποτε ομάδα.

9.1 Ποιοτική αναβάθμιση BIG

Η διοργάνωση του BIG προσπαθεί διαρκώς για την ποιοτική αναβάθμιση της εμπειρίας της συμμετοχής κάθε παίκτη και κάθε ομάδας. Κάθε ομάδα μπορεί να εκφράσει τις ιδέες και τις προτάσεις της για τη βελτίωση της διοργάνωσης του BIG στο email της διοργάνωσης ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook ή τηλεφωνικά στους αριθμούς επικοινωνίας. Τα στελέχη της διοργάνωσης συγκεντρώνουν όλη τη σεζόν κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο και στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου σχεδιάζουν με βάση τις ιδέες και τις προτάσεις που εκφράστηκαν τη νέα αγωνιστική περίοδο.   

 

9.2 Κόστος διεξαγωγής Αγώνα

Κάθε αγώνας έχει χρηματική συμμετοχή 85 Ευρώ ανά ομάδα. Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται τα έξοδα χρήσης και καθαρισμού του γηπέδου, οι αμοιβές διαιτητών και κριτών της ΕΣΚΑΝΑ ή/και της ΕΣΚΑ, όπως επίσης και εκπαίδευση και πιστοποίηση όλων των στελεχών του BIG στις πρώτες βοήθειες, η παρουσία πιστοποιημένου φυσικοθεραπευτή στην παροχή Α’ Βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού στον αγώνα, οι επικοινωνίες, η ενημέρωση των ομάδων για τα νέα του Τουρνουά (στατιστικά, βίντεο, κατατάξεις κ.α.) και η επεξεργασία αγωνιστικού οπτικοακουστικού υλικού. Μέσα στις παραπάνω παροχές περιλαμβάνεται επίσης και η χρήση μπαλών προθέρμανσης και αγώνα. Το ποσόν συμμετοχής κάθε αγώνα καταβάλλεται από τις ομάδες πρίν την έναρξή του.

 

9.3 Χρηματική Εγγύηση

Κάθε ομάδα πρέπει κατά την εγγραφή της να καταβάλλει ποσόν εγγύησης 150 Ευρώ. Τα χρήματα αυτά επιστρέφονται στο τέλος του Τουρνουά, εφόσον μια ομάδα αποφασίσει να φύγει από το BIG. Σε περίπτωση που η εγγύηση ή μέρος της έχει αφαιρεθεί λόγω πειθαρχικού παραπτώματος της Παραγράφου 7 η ομάδα που τιμωρείται οφείλει να καταβάλλει εκ νέου την εγγύηση, ή το μέρος που αφαιρέθηκε, την οποία θα λάβει κανονικά στο τέλος της διοργάνωσης σύμφωνα με τα παραπάνω.

 

9.4 Καταστροφές Υλικού – Εγκαταστάσεων

Κάθε ομάδα πρέπει να σέβεται και να διατηρεί το υλικό που θα της διατεθεί καθώς και τις εγκαταστάσεις στην αρχική άριστη κατάστασή τους. Κάθε φθορά ή καταστροφή των ανωτέρω από μια ομάδα θα αποκαθίσταται με χρήση της χρηματικής εγγύησης που καταθέτει κάθε ομάδα στην αρχή του Τουρνουά. Αν το ποσό της αποκατάστασης υπερβαίνει την χρηματική εγγύηση τότε η ομάδα θα κληθεί να συμπληρώσει την διαφορά (βλ. Παράγραφο 7).

 

 

10.1 Αντικατάσταση ομάδας που έχει αποβληθεί ή παραιτηθεί

Στην περίπτωση που λόγω πειθαρχικού παραπτώματος αποφασιστεί η αποβολή ομάδας από τη διοργάνωση ή σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μια ομάδα αποσυρθεί τότε η διοργανώτρια αρχή του BIG θα αποφασίσει για την αντικατάσταση της ομάδας αυτής με μια από τις επιλαχούσες ή με συνέχιση του πρωταθλήματος/κυπέλλου με λιγότερη ομάδα. 

10.2 Συμμετοχή αντικαστάτριας ομάδας 

Η ομάδα που θα κληθεί να συμμετέχει σαν ομάδα αντικατάστασης λόγω της εφαρμογής του Κανονισμού 11.1 θα συμμετέχει εκτός συναγωνισμού στην κατηγορία που θα τοποθετηθεί. 

11.1 Δικαιοδοσία ομάδας διοργάνωσης

Η Ομάδα Διοργάνωσης του BIG διατηρεί την αποκλειστική ευθύνη και το προνόμιο λήψης της τελικής απόφασης για κάθε θέμα που σχετίζεται με την λειτουργία του BIG, είτε αυτό έχει προβλεφθεί στον παρόντα κανονισμό λειτουργίας είτε όχι. Αν και στην διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να συμβουλευτεί τις ομάδες, τους αθλητές, ή κάθε άλλο σχετικό παράγοντα, οι αποφάσεις που θα λαμβάνει θα είναι ανεξάρτητες, δεσμευτικές και υποχρεωτικές για κάθε ομάδα/αθλητή.

Η συμμετοχή οποιασδήποτε ομάδας ή οποιουδήποτε αθλητή στο BIG προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή του κανόνα αυτού.